Főoldal / Pályázatok / Határtalanul

"Szülő-suli pályázat / határtalanul"


2018. június 12.

Iskolánk hetedik osztályos tanulói közül 36 diák vett részt a Határtalanul!-pályázat erdélyi kirándulásán.

Szabó Barbara és Horváth Vilmos rövid beszámolója az útról: Mindannyian izgatottan vártuk a június elsejét, hogy végre elindulhassunk Erdélybe. Első állomásunk Torda volt, ahol meglátogattuk a közel 100 m mélyben lévő sóbányát. Ezt követte egy túra a Tordai-hasadékban. Estefelé megérkeztünk a torockói szállásunkra, ahol otthonos faházakban aludtunk. Másnap Nagyenyed felé vettük az irányt, itt eljutottunk ez egyik erődtemplomba és a Bethlen Gábor Kollégium falai közé is. Következő állomásunk Berethalom volt: itt egy lenyűgöző erődtemplomot jártunk be. Segesvár történelmi belvárosában sétáltunk, a „bátrabbak” az óratoronyba is felmentek. Este már az új szállásunkon tértünk nyugovóra, Szentegyházán. Mindkét helyen kifogástalan ellátásban részesültünk.

Harmadik napunkon a várlátogatásé volt a főszerep: Törcsvár, Barcarozsnyó és Kőhalom. Törcsvárhoz kapcsolódik a Drakula-mítosz, de valójában ez csak legenda. A negyedik nap Gyimesbükkre mentünk, ahol a Csángó tájházban érdekes előadást tartottak nekünk a régi szokásokról. Látogatást tettünk a Majláth Gusztáv Általános Iskolában is: itt korunkbeli diákokkal találkoztuk, beszélgettünk. A nap legmeghatóbb pillanata az ezeréves határnál tartott Trianon-megemlékezésünk volt. Furcsa volt belegondolni, hogy több mint 400 km-re vagyunk Debrecentől, s 100 évvel ezelőtt még ez a terület is az országhoz tartozott. Mindenki átérezte a pillanat komolyságát. Még az égiek is megsiratták e szomorú eseményt.

Útba ejtettük Madéfalvát is, ahol a 200 székely meggyilkolására állított emlékműnél koszorúztunk.

Utolsó nap Fehéregyházánál megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát. Mindannyian felejthetetlen élményeket szereztünk az öt nap alatt. Köszönjük, hogy ott lehettünk.

Megemlékezésünkről készült videót az alábbi linken tekinthetik meg: Határtalanul videó